TÜİK, Şubat Ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretim Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Şubat ayına ait süt ve süt ürünleri üretim verilerini yayımladı. Verilere göre, Şubat ayında bazı süt ürünlerinin üretiminde artış gözlemlenirken, bazı ürünlerde ise üretim düşüşü yaşandı.

Şubat ayında, inek peyniri üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre değişiklik göstermezken, ayran ve kefir üretimi yüzde 6,9 oranında artış gösterdi. Yoğurt üretimi ise yüzde 4,6 arttı. İçme sütü üretimi ise yüzde 0,6 oranında azaldı. Tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 1,5 oranında düşüş kaydetti.

Ocak-Şubat dönemine bakıldığında, 2024 yılına kıyasla inek peyniri üretimi yüzde 0,6 azaldı. Ayran ve kefir üretimi bu dönemde yüzde 5,9 artarken, yoğurt üretimi yüzde 3,6 arttı. İçme sütü üretimi ise yüzde 1,4 azaldı. Tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 0,4 oranında arttı.

TÜİK’in verilerine göre, ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 8,9 azalarak 857 bin 821 ton oldu. Ayrıca, içme sütü üretimi Şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 11,9 oranında azalarak 132 bin 720 ton olarak gerçekleşti.

Bir Cevap Yazın