Mersin’de Polen Hasadı Başladı: Zorlu Kış Sonrası Bereketli Sezon

Türkiye’de arıcılıkta ilk 5 il arasında yer alan Mersin’de, sert geçen kış mevsimi ve ardından yaşanan zirai don olayları nedeniyle bahar mevsimi gecikti. Çiçeklenme döneminin yaklaşık iki hafta geç başlamasına rağmen, sıfır rakımda çiçeklerin açmasıyla birlikte milyonlarca arı polen toplamaya başladı. Arıların büyük bir özenle gram gram topladığı bu değerli ürünün hasadı da başlamış durumda.

Kilogram fiyatı bin 300 TL civarında olan polen, doğal protein içeriğiyle sağlık açısından dikkat çekiyor. Mersin’de polen hasadı şu anda deniz seviyesinde başlamış olup, sezon ilerledikçe Toroslar ve Eğriçayır yaylasında devam edecek. Uzmanlar, bu sezonun bereketli geçmesini bekliyor.

Mersin’de Polen Üretimi

Kentte faaliyet gösteren 4 bin arıcının sezonda yaklaşık 200 ton civarında polen hasadı elde edeceği tahmin ediliyor. Mersinde baharın gelmesiyle birlikte polen hasadına başladıklarını belirten arıcı Celal Çay, “Kış mevsimi güzel geçti, yerini güzel bir bahara bıraktı. Güzel baharda arılara güzel polen sağladı. Bunun da hasadını yapıyoruz, yüzlerimiz gülüyor” dedi.

Bu sene sert geçen kışın ardından don olaylarının da yaşandığını anlatan Çay, “Bir çok bitki donda zarar da gördü. Biz kötü olacağını düşünüyorduk ama öyle olmadı. Hemen havaların ısınmasıyla birlikte çiçekler açtı, arılarımıza polen sağlamaya başladı” diye konuştu.

Arılar Baharın Peşinden Yaylalara Çıkıyor

Polen hasadının deniz seviyesinden başlayıp yüksek rakımlara doğru ilerleyen bir süreç olduğunu belirten Çay, “Bahar Torosların eteği ile zirvesine aynı anda gelmiyor. Şu anda 0 rakımdayız, arılarımız burada polen getiriyor. Birkaç gün sonra burada bahar sona erecek biraz daha yüksek rakımda bahar başlayacak. Biz de arılarımızı baharın peşinden yukarıya doğru taşıyacağız. En son Haziran ayından Eğriçayır Yaylası’nda yolculuğumuzu sonlandıracağız. Orada bekledikten sonra güz ile birlikte tekrar geri dönüşe başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Eşiyle birlikte polen hasadı yapan 2 çocuk annesi Gökçe Çay da güzel bir verim aldıklarını kaydetti. Çay, her gün bir kaşık polen tüketerek doğal protein kaynağı sağlanabileceğini belirterek, kendisinin de çocuklarına düzenli olarak polen tükettirdiğini aktardı.

Polen üretiminin arıcılar için önemli bir geçim kaynağı olduğuna vurgu yapan arıcı Hayrettin Gürbüz de sezondan umutlu olduklarını ve arıların bahara tepkisinin de olumlu olduğunu dile getirdi.

Polenin Sağlık Açısından Önemi

Arı ürünleri üzerine çalışmalar yapan Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Turhan, polenin sağlık açısından önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Turhan, “Özellikle polen protein ve amino asit açısından çok zengindir. Bu amino asidin bir kısmını insan vücudu kendisi üretir, bir kısmını dışardan almak zorunda kalır. Polen bu açıdan çok zengindir. Bu da sağlık ve metabolizma açısından önemlidir. Özellikle B vitaminleri açısından oldukça zengindir,” dedi.

Polenin birçok faydasının olduğunu belirten Turhan, “Kimisi kanıtlanmış, kimisi kanıtlanmamış bir çok faydası vardır. Genel olarak konuşacak olursak polen sağlıklı bir gıdadır. Bunlar yüzyıllardır faydası bilinen arı ürünleridir. Polen kovandan elde edilen en önemli 6 üründen bir tanesidir,” diye konuştu.

Türkiye’de geleneksel olarak balcılığa ağırlık verildiğini, ancak son dönemde polenin de ön plana çıkmasının sevindirici olduğunu belirten Prof. Dr. Turhan, “Tüketim sade olabilir, yoğurda bala, istediğiniz her şeye katabilirsiniz yeter ki o sizin bünyenize girsin. Biz de her gün bir tatlı kaşığı polen tüketilmesini öneriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir Cevap Yazın