İzmir kent belleğini korumak ve kentin kültürel zenginliklerini görünür kılmak amacıyla “İzmir: Kültür, Mekân, İnsan Dergisi” yayın hayatına başladı. Üç ayda bir yayımlanacak derginin ilk sayısı, 5. İzmir Kitap Fuarı’nda belediyenin kültür yayınları standında tanıtıldı.
İlk Sayıda Gastronomiye Derinlemesine Bakış
Derginin ilk sayısı, İzmir’in gastronomi kültürünü farklı perspektiflerden ele alıyor. Erkan Serçe, Ahmet Uhri ve Nejat Yentürk’ün yazıları, İzmir mutfağının tarihsel ve kültürel kökenlerini Akdeniz medeniyetleri içinde konumlandırırken; Betül Öztürk, Feray Yentür, İge Pırnar ve Burcu Kaya’nın yazıları, gastronomi turizmi açısından İzmir’in potansiyelini gözler önüne seriyor. Ayrıca, Defne Koryürek ve Dicle Dilan Salman, gastronomiyi ekolojik hassasiyetler ve gıda hakkı çerçevesinde ele alıyor.
Söyleşiler ve Kent Gündemi
“İzmirlilik” kavramı, “Kent Sohbetleri” başlığı altında Fırat Genç ile yapılan söyleşide derinlemesine irdeleniyor. Tevfik Balcıoğlu ile yapılan bir diğer söyleşi ise kenti tasarım ile birlikte düşünmenin yollarını aralıyor. Dergide ayrıca, kent yaşamına ve güncel kültürel gelişmelere dair “Kent Güncesi” ve “Kent Tartışmaları” bölümleri de yer alıyor.
Yayında Emeği Geçenler
Derginin yayın kurulu Aysun Akan, Semih Çelenk, Hale Eryılmaz, Şebnem Gökçen ve Ali Süha Sabuktay’dan oluşuyor. Dergi, yalnızca akademik ya da entelektüel çevrelere değil, kenti tanımak isteyen herkese hitap eden kapsayıcı bir içerik sunuyor.