Osmanlı İmparatorluğu’nun zarif mutfak kültüründen bugüne taşınan en özel içeceklerden biri olan Osmanlı şerbeti, hem görselliği hem de sağlığa olan faydalarıyla yüzyıllardır sofralarda yer almıştır. Geleneksel malzemelerle hazırlanan bu şerbet, ferahlatıcı özelliğiyle sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olmuştur. İşte, Osmanlı saraylarının zarif havasını sofralarınıza taşıyacak Osmanlı şerbeti tarifi!
Malzemeler:
-
1 su bardağı gül suyu
-
1 su bardağı nar suyu
-
1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
-
5 yemek kaşığı toz şeker (isteğe göre arttırılabilir)
-
5-6 adet karanfil
-
1-2 dilim taze zencefil (isteğe bağlı)
-
4 su bardağı su
-
1 tatlı kaşığı limon tuzu (isteğe bağlı)
-
Buz küpleri (isteğe bağlı)
Yapılışı:
-
Bir tencereye 4 su bardağı suyu ekleyin. Üzerine toz şekeri, karanfili ve dilimlenmiş taze zencefili ilave edin. Karışımı kaynamaya bırakın ve şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
-
Karışım kaynamaya başladıktan sonra nar suyunu, limon suyunu ve gül suyunu tencereye ekleyin. Limon tuzu kullanıyorsanız, bu aşamada onu da ekleyebilirsiniz.
-
Karışımı bir iki dakika kaynatıp, ocaktan alın. Ardından şerbeti soğumaya bırakın. Şerbet soğuduktan sonra karanfilleri çıkarın.
-
Soğuyan şerbeti bardaklara dökün, isteğe göre buz küpleri ekleyin. Şerbetiniz hazır! Dilerseniz, taze nane veya gül yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!